Profiel LeesKunst

LeesKunst d’r schönefeld, de naam laat zich al bijna lezen als poëzie, is een opvallende vlag voor een al net zo opvallende zaak. Een winkelbedrijf, het geesteskind van Tjeu en Puck Sauren-Dierickx, dat een breed gesorteerde boekhandel en een galerie met beeldentuin op een even doordachte als aantrekkelijke manier onder een noemer brengt. Pretentieus en tegelijk laagdrempelig, zoals het hoort. Een feest voor iedereen, jong en oud, die in welke zin dan ook iets met boeken heeft.
 
“In mijn jeugd telde Kerkrade vier goede boekhandels”, vertelt Tjeu Sauren. “Ik heb een hele tijd elders gewoond, maar kort nadat we in de stad terugkeerden ging bij de laatste boekwinkel, dat was Plantage, de deur op slot, cdec 2003. Dat achtten Puck en ik onbestaanbaar en we vatten het plan op om de leemte te vullen. Toen aan de Hoofdstraat 2 het schitterende pand van  apotheek Schönefeld beschikbaar kwam, vonden we een onderkomen dat naadloos aansloot op onze ideeën en wensen. Daarna is het allemaal ontzettend snel gegaan, want nu, pak weg negen jaar later, is LeesKunst d’r schönefeld een begrip in de regio. Ik mag wel concluderen dat onze combinatie van boeken, kunst en, op gezette tijden, voordrachten en uitvoeringen, een breed publiek aanspreekt.”
 
LeesKunst d’r schönefeld heeft ruim 10.000 boeken in de schappen staan. “Wat er niet is wordt desgewenst besteld, ook als de klant het boek eerst wil inzien”, merkt Tjeu Sauren daarover op.
Verder heeft LeesKunst d’r schönefeld 400 tijdschrifttitels in het assortiment, terwijl gezelschapsspelen  en wenskaarten evenmin ontbreken. In de galerie passeren voorts steeds wisselende exposities de revue. 
 
Een blikvanger aan de Kerkraadse Hoofdstraat: LeesKunst d’r Schönefeld